عناصر نادر خاکی ، کانی های استراتژیک سال های آینده محسوب می شوند.
توجه به نقش راهبردی انرژی در توسعه جهانی از یک سو و افزایش نگرانی هایی مانند پایان پذیر بودن منابع انرژیهای تجدیدناپذیر و افزایش آلودگیهای زیست محیطی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی از سوی دیگر، سبب پدیدار شدن مفهوم توسعه ی پایدار گردید تا بشر ضمن دستیابی به توسعه اقتصادی و فناوری، حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست را نیز مدنظر قرار دهد. صنعت انرژیهای تجدیدپذیر، به عنوان جایگزین مناسب سوختهای فسیلی، ضمن نداشتن محدودیت منابع، به عنوان انرژی پاک و دوستدار محیط زیست می تواند نقش اصلی در حوزه ی توسعه ی پایدار را ایفا نماید. اما توسعه فناوریهای سبز وابسته به برخی کانیها و عناصر راهبردی میباشد. در این بین عناصر نادر خاکی نقش اساسی در صنعت انرژیهای تجدیدپذیر و سایر صنایع با فناوریهای بالای آینده دارند. لذا با توجه به اهمیت عناصر نادر خاکی و نیز در حال توسعه بودن کشور ایران، بنظر میرسد جهت رفع نیازهای آتی کشور در حوزه فناوریهای سطح بالا وسبز و بی نیازی کشور از واردات این مواد، لازم است بیش از پیش به اهمیت این عناصر پرداخته شود تا با توسعه فعالیتهای اکتشافی در این حوزه منابع پایداری از این عناصر شناسائی و استخراج گردد. در این یادداشت ، چند راهکار سیاستی جهت توسعه فعالیت های اکتشافی و فراوری این مواد ارائه می شود.
باتوجه به وابستگی بخش انرژی ایران به منابع تجدیدناپذیر(نفت و گاز)، جهت دستیابی به برنامه های توسعه ای کشور و تامین نیاز روزافزون انرژی صنایع، در اسناد بالادستی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در صنایع مختلف کشور تاکید صورت گرفته است (مانند برنامه ششم توسعه). اما جهت دستیابی به این اهداف، ایجاد زیرساخت های لازم جهت تولید تجهیزات و فناوریهای مورد نیاز و بومی سازی آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است. چراکه باتوجه به تحریم های مختلف، با تکیه بر واردات نمی توان به توسعه ی انرژیهای تجدیدپذیر و درنتیجه توسعه ی پایدار امید داشت. در این بین عناصر نادر خاکی از جمله مواد راهبردی در تولید فناوریهای مرتبط با انرژیهای سبز می باشند. اهمیت این عناصر به حدی است که رئیس جمهور چین، در یکی از سخنرانی های خود در سال های گذشته گفته بود: “اگر خاورمیانه نفت دارد، چین، خاکهای کمیاب دارد” . لازم بذکر است چین حدود 97 درصد منابع این عناصر را برای دنیا تامین می کند.
باتوجه به حرکت کشورها به سمت انرژی های پاک و وابستگی عمیق فناوریهای سطح بالا به عناصر نادر خاکی و با مدنظر قراردادن چالشهای جهانی که در زمینه ی عرضه و تامین این عناصر وجود دارد، در صورت دستیابی کشور به این عناصر، ضمن تامین نیاز داخلی جهت پیشبرد برنامه های بلند مدت توسعهای کشور و دستیابی به توسعهی پایدار، با صادر کردن این عناصر راهبردی به صورت برنامه ریزی شده، می توان به درآمدزایی، تقویت نقش ژئوپلیتیکی کشور در جهان و همچنین کاهش وابستگی به نفت و افزایش تابآوری اقتصاد در برابر تحریم ها کمک شایانی نمود. لذا تدوین قوانین و سیاستهای مناسب جهت اکتشاف، استخراج و استحصال عناصر نادر خاکی باید بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران کلان کشور قرار گیرد. در این بین ارائه مشوق هایی به شرکتهای اکتشافی جهت سرمایه گذاری در اکتشاف این عناصر بسیار میتواند مفید واقع شود. ایجاد کارگروههای تخصصی در حوزه ی عناصر نادر خاکی در نهادهای حاکمیتی مرتبط (مانند وزارت صمت) به منظور ریل گذاری و پایش وضعیت موجود و برنامه ریزی جهت دستیابی به زنجیره تامین عناصر نادر خاکی مورد نیاز صنایع داخلی از دیگر اقدامات مناسب در این حوزه می باشند. باتوجه به دانش فنی سطح بالا در فراوری و استحصال عناصر نادر خاکی، حمایت ویژه از شرکتهای دانش بنیان ویا پژوهشگران فعال در این زمینه میتواند یک محرک مناسب در بهره مندی از عناصر نادر خاکی باتوجه به پتانسیل غنی زمین شناسی کشور باشد.
نظرات