اقتصاد دانش بنیان چیست؟

مهر 11, 1402
95 بازدید

اقتصاد دانش بنیان عبارت است از اقتصادهایی که مستقیما برپایه تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات قرار دارند. در حقیقت این تعریف بیانگر حرکت از اقتصادی که مبتنی بر نیروی کار و سرمایه است بسمت اقتصادی است که ارزش دانش را بیش از دو عامل ذکر شده می­ داند.

مدل­های اولیه رشد اقتصادی برعوامل فیزیکی تولید مانند سرمایه فیزیکی و انسانی تاکید دارند. اما  در مدل­های جدید اقتصادی، با گسترش مطالعات در حوزه سرمایه (سرمایه فیزیکی و انسانی)، بهره ­وری عوامل تولید بعنوان یک عامل بسیار مهم در رشد اقتصادی شناسائی شد. یکی از عوامل بسیار حائز اهمیت بر بهره ­وری، دانش می­ باشد. بنابراین می­ توان گفت استفاده از دانش سبب افزایش بهره ­وری و در نتیجه آن رشد اقتصادی حاصل می­ شود. در طول دوران زندگی بشر، همواره دانش از جایگاه ویژه­ ای برخوردار بوده است. بگونه­ ا ی که در تمدن­های گذشته ارزش دانش و بهره­ مندی آنها از دانش، یک عامل مهم در قوام و ماندگاری تمدن­ها بوده است. لذا می­ توان دریافت که دانش و یا فعالیت­های مبتنی بر دانش قدمت طولانی داشته و محدود به سال­ها و یا قرن حاضر نیست.

 

بنگاه های دانش بنیان نگاه مدرن به کسب و کارها  و بر مبنای دانش دارند.

اما ذکر این نکته مهم است که برداشت امروزه از مفاهیم دانش بنیان مرهون اندیشه­ های سولو (Solow, 1957) است. سولو اعتقاد داشت دانش بخشی از رشد بهره­ وری است که مانند سایر عوامل مانند نیروی انسانی و یا زمین، دیده نمی­ شود. مطالعات محققین بعدی مفاهیم مد نظر سولو را کاملتر نمود و در نتیجه ارزش دانش در رشد اقتصادی ملموس ­تر شد . فراگیری کلید واژه اقتصاد دانش بنیان بسبب گزارش مبسوط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در سال 1996 میلادی در بیان اهمیت و شاخص­ های آن بود. برطبق تعریف ارائه شده توسط این سازمان، اقتصاد دانش بنیان عبارت است از اقتصادهایی که مستقیما برپایه تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات قرار دارند. در حقیقت این تعریف بیانگر حرکت از اقتصادی که مبتنی بر نیروی کار و سرمایه است بسمت اقتصادی است که ارزش دانش را بیش از دو عامل ذکر شده می­ داند. اثر دانش در رشد اقتصادی را می­ توان در چهار محور (آموزش و منابع انسانی، سیستم ابداعات، زیرساخت­های اطلاعات و کارامدی دولت) مورد بررسی قرار داد. اما آنچه از مفهوم اقتصاد دانش بنیان و یا فعالیت های دانش بنیان که در سال­های اخیر مورد توجه قرار گرفته است از جهت تاکید بر سرمایه گذاری بیشتر در خلق دانش جدید و یا استفاده خلاقانه از دانش در حوزه­ های مختلف است. در اقتصاد دانش بنیان با افزایش نوآوری و خلاقیت در یک فعالیت اقتصادی (یا صنعتی) سعی می­ شود حداکثر کارایی و ارزش افزوده به­ دست آید. پارادایم اقتصاد دانش بنیان در حقیقت نقش هدایت سیاست گذاری را برای حاکمان و دولت­ها دارد و عامل بسیار مهم برای حرکت کشور بسمت توسعه علم و فناوری و در نتیجه اقتدار بین المللی است.

برچسب‌ها:,