اهمیت فعالیت های فناورانه(دانش بنیان) در حوزه سیاستگذاری انرژی (با تدقیق در اصل 44 قانون اساسی)

اهمیت فعالیت های فناورانه(دانش بنیان) در حوزه سیاستگذاری انرژی (با تدقیق در اصل 44 قانون اساسی)
آبان 3, 1402
136 بازدید

چهارچوب کلی فعالیت­های اجرایی کشور ایران جهت دستیابی به اهداف کلان مشخص شده برای آینده کشور، در قالب اسناد بالادستی (سند چشم اندار 1404، اصل 44 قانون اساسی، سند اقتصاد مقاومتی و قانون برنامه ششم توسعه) بیان شده است. لذا جهت تدوین هرگونه سیاستگذاری و یا تنقیح قوانین توجه به اسناد بالادستی امری ضروری است. […]

در سیاست­های ابلاغی اصل 44 قانون اساسی موضوع دانش بنیان ویا مصرف بهینه انرژی بصورت مستقیم ذکر نشده، اما بطور غیر مستقیم در بندهای مختلف آن اهمیت این موضوع مستتر است که در جدول زیر به آن اشاره می­ شود. از آنجائیکه از موضوعات اساسی در این سیاست­ها اهمیت بخش تعاون­ می­باشد، ذکر این نکته مهم است که در راستای این هدف تشکیل شرکت­ های تعاونی دانش بنیان می­ تواند بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. تشکیل تعاونی­ های دانش ­بنیان فرصت­ های مهمی را برای این شرکت­ها در استفاده از حمایت­ های وزارتخانه­ ها و بانک ­ها و موسسات مالی فراهم می­ کند. چهارچوب کلی فعالیت­های اجرایی کشور ایران جهت دستیابی به اهداف کلان مشخص شده برای آینده کشور، در قالب اسناد بالادستی (سند چشم اندار 1404، اصل 44 قانون اساسی، سند اقتصاد مقاومتی و قانون برنامه ششم توسعه) بیان شده است. لذا جهت تدوین هرگونه سیاستگذاری و یا تنقیح قوانین توجه به اسناد بالادستی امری ضروری است. در این بخش هدف جمع بندی تکالیف مشخص شده در اسناد فرادستی  اصل 44 قانون اساسی است تا تکالیف مشخص شده در حوزه دانش بنیان، مصرف بهینه انرژی و بخش صنعت برای دستگاه­های مختلف شناسائی شود تا راهکارها و پیشنهادهای ارائه شده توسط علاقمندان به حوزه سیاستگذاری انرژی در تطابق با اسناد بالادستی قابلیت اجرایی و تاثیرگذاری حداکثری داشته باشند. لذا در ادامه تکالبف مهم بخش های مختلف بیان شده و در ادامه تدابیری نیز توسط نویسنده ارائه شده است.

سیاستهای اصل 44 قانون اساسی:

در سال 1384، با توجه به ذیل اصل 44 قانون اساسی و مفاد اصل 43 و به‏ منظور دستیابی به اهداف: شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی، گسترش مالكیت در سطح عموم مردم به‏ منظور تأمین عدالت اجتماعی، ارتقاء کارایی بنگاه‌های اقتصادی و بهره‌وری منابع مادی و انسانی و فناوری، افزایش رقابت‌پذیری در اقتصاد ملی، افزایش سهم بخش‌های خصوصی و تعاونی در اقتصاد ملی، كاستن از بار مالی و مدیریتی دولت در تصدی فعالیت‌های اقتصادی، افزایش سطح عمومی اشتغال، تشویق اقشار مردم به پس‌انداز و سرمایه‌گذاری و بهبود درآمد خانوارها، سیاست­های اصل 44 قانون اساسی توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد. این سیاست­ها شامل پنج بخش، الف) سیاست‌های كلی توسعه بخش‌های غیردولتی و جلوگیری از بزرگ شدن بخش دولتی، ب) سیاست‌های كلی بخش تعاونی، ج) سیاست‌های كلی توسعه بخش‌های غیردولتی از طریق واگذاری فعالیت‌ها و بنگاه‌های دولتی، د) سیاست‌های كلی واگذاری، ه) سیاست‌های كلی اعمال حاكمیت و پرهیز از انحصار است. در سیاست­های ابلاغی اصل 44 قانون اساسی موضوع دانش بنیان ویا مصرف بهینه انرژی بصورت مستقیم ذکر نشده، اما بطور غیر مستقیم در بندهای مختلف آن اهمیت این موضوع مستتر است که در جدول زیر به آن اشاره می­ شود. از آنجائیکه از موضوعات اساسی در این سیاست­ها اهمیت بخش تعاون­ می­باشد، ذکر این نکته مهم است که در راستای این هدف تشکیل شرکت­ های تعاونی دانش بنیان می­ تواند بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. تشکیل تعاونی­ های دانش ­بنیان فرصت­ های مهمی را برای این شرکت­ها در استفاده از حمایت­ های وزارتخانه­ ها و بانک ­ها و موسسات مالی فراهم می­ کند.

جدول;1;سیاست­های ابلاغی اصل 44 قانون اساسی در راستای فعالیت­های دانش بنیان و تدابیر ارائه شده.

اصل 44 قانون اساسی و فعالیت دانش بنیان

نگارش: دکتر پورمیرزائی

استفاده با ذکر منبع بلامانع است.

برچسب‌ها:, , , ,