وزارت صنعت، معدن و تجارت جزییات دستورالعمل واردات ماشینآلات معدنی مجاز با سال ساخت حداکثر ۱۰ سال را ابلاغ کرد. کلیه دارندگان مجوز عملیات معدنکاری اعم از دارندگان پروانه بهرهبرداری اکتشاف، واحدهای فرآوری معدنی، صنایع معدنی و دارندگان مجوز برداشت مشمول این بخشنامه میشوند.
تأمین ماشینآلات معدنی یکی از چالشهای جدی پیش روی فعالان بخش معدن در سالهای اخیر بوده است. محدودیت در ورود این ماشینآلات با عنوان حمایت از تولید داخلی انجام میشود. بااینوجود فعالان بخش معدن و صنایع معدنی معتقد هستند این دست محدودیتها نهتنها زمینه توسعه عملکردی بخش معدن و صنایع معدنی را فراهم نمیکند بلکه از توسعه این بخش نیز جلوگیری خواهد کرد. واردات ماشینآلات معدنی در سالهای اخیر به چالشی جدی پیش روی فعالان بخش معدن و صنایع معدنی، بدل شده است. سختگیریهای متعددی در روند واردات این ماشینآلات انجام میشود که عمدتاً با هدف حمایت از تولید داخلی انجام میگیرد. بااینوجود به اعتقاد فعالان این حوزه، سختگیریهای یادشده درنهایت به ضعف حداکثری حوزه معدن، منتهی میشود. اما اخیر بخشنامه واردن نمودن ماشین آلات با عمر 10سال ابلاغ شده و می تواند نقطه عطفی در این حوزه باشد.
در حال حاضر اکثر ماشین آلات معدنی در ایران فرسوده بوده و عملا بازدهی مناسبی را ندارند و سبب افزایش هزینه های معدنکاری شده اند. شاید بتوان یکی از عوامل مهم در افزایش تلفات و خسارات جانی و مالی در معادن را ناشی از همین فرسوده بودن ماشین الات دانست! آمار بالای تلفات در معادن ایران یک چالش اساسی صنعت معدنکاری در ایران است.
استفاده از ماشین آلات در حوزه استخراج مواد معدنی و فراوری آنها لازم توسعه معدنکاری سبز می باشد. طراحی های نوین در ماشین الات معدنی نو و رعایت استاندارهای بالا در آنها سبب کاهش مصرف انرژی و در نتیجه آلوده کردن کمتر محیط زیست پیرامون معادن می گردد.
هرچند در واردات ماشین الات معدنی، وجود تحریم ها سبب افزایش هزینه ها برای واردن کردن این تجهیزات شده اما استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه می تواند در این حوزه حائز اهمیت باشد! لذا تسهیل ورود تجهیزات و ماشین الات توسط دولت در عین نظارت دولت نقش مهمی در افزایش راندمان معادن و مدیریت مصرف انرژی و افزایش تولید دارد.
تصاویر مربوط به معدن سونگون می باشد (2018).
نظرات